Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

Albert Nadal Garriga
Disculpi, només una cosa més…

Ja fa molt temps que volia fer un escrit sobre una sèrie de televisió que m’agrada molt. He aconseguit trobar un moment per fer-ho i aquí en publico els resultats.

El sector de les sèries de televisió està de moda pràcticament des que es va començar a emetre la mítica sèrie nord-americana Friends i ha anat en augment arran de l’últim episodi que es va emetre al maig de 2004. És un sector que ha passat per diverses etapes, encara que la darrera dècada ha estat força intensa a causa de la polèmica dels guionistes nord-americans, la incursió de les estrelles del cine (Charlie Sheen, Tom Selleck, Christian Slater, Laurence Fishburne,…), l’ús exagerat de les noves tecnologies (CSI, Herois, etc…) i l’elevat preu de les entrades del cine. Tot plegat ha afectat els telespectadors, jo inclòs. De fet, ja no discutim si Roger Moore o Sean Connery són millors actors per interpretar James Bond que Pierce Brosnan o Daniel Craig. Avui, a l’hora del cafè, discutim sobre quin seria el desenllaç més encertat de Lost o de si el Dr. House s’ho muntarà finalment amb la directora de l’hospital.

Laurence Fishburne. (Dr. Raymond Langston - Crime Scene Investigation)

Laurence Fishburne. (CSI: Dr. Raymond Langston)

Heroes

Actors de la sèrie Herois.

En el meu cas he de dir que mai he tingut prou paciència per seguir de forma regular un serial de televisió. Per altra banda, però, he de dir també que vaig aguantar del primer a l’últim episodis de la sèrie Herois quan es va emetre per TV3, i cal dir que em va agradar tant o més que qualsevol de les meves pel·lícules preferides. A banda d’aquest cas, hi ha altres sèries del meu passat més recent que també van atreure el meu interès durant l’adolescència com són La Granja, Poble Nou i la ja mítica Nissaga de Poder. Ep! Quins records, oi?

Doncs bé, he de confesar que això últim no és del tot cert. Hi ha una altra sèrie de televisió, i aquesta em va marcar de debò. Parlo de Colombo (Columbo fora del nostre territori), la famosa sèrie policíaca dels anys 70 i 80, protagonitzada pel tinent d’homicidis Colombo, que interpreta l’actor nord-americà Peter Falk (mort recentment als 83 anys i que es recordarà pel paper de l’avi a la pel·lícula “La princesa promesa” [1987]).

La sèrie en qüestió consta de 69 episodis repartits de forma interrompuda al llarg dels anys 70, 80 i 90.

La princesa promesa (1987)

La princesa promesa (1987)

Tinent Colombo, policia de la brigada criminal de Los Ángeles.

Tinent Colombo, policia de la brigada criminal de Los Ángeles.

Estic convençut que tothom ha vist alguna vegada a la seva vida algun episodi de Colombo o que, com a mínim, n’ha sentit a parlar o és capaç de reconèixer-ne el protagonista a primer cop d’ull. Doncs bé, partint d’aquesta base començaré explicant molt breument els trets més característics d’aquesta fantàstica sèrie:

1) Cada episodi comença amb l’escena de l’assassinat d’un personatge. Assassinat premeditat en el 99% dels casos. L’espectador coneix des dels primers minuts l’autoria del crim, i per tant, les comparacions odioses amb Sherlock Holmes o Hércules Poirot acaben a l’instant.

2) El tinent Colombo identifica ràpidament (gràcies a la seva dilatada experiència) qui és l’assassí des del moment en què hi estableix contacte verbal. Aquesta deducció no la transmet explícitament a l’espectador, però es fàcilment detectable quan ja hem gaudit d’alguns episodis amb anterioritat. Per tant, les comparacions odioses amb els CSI o la Jessica Beatrice Fletcher també acaben aquí.

3) Tota la resta de l’episodi consisteix en un seguit d’habilitats, observacions i shows verbals del detectiu per esbrinar la manera amb què el suposat assassí va cometre el crim. Sí, en aquest últim punt el podem comparar, per exemple, amb Perry Mason.

Aleshores, si ja se sap qui és l’assassí des del principi… on és el misteri policíac del qual fa gala la sèrie? Bona pregunta.

La grandesa de la sèrie recau precisament en la manera amb què Colombo resol els trencaclosques. Partim d’un personatge d’aparença inofensiva, còmica i maldestre, molt lluny dels detectius als quals estem acostumats a veure a la televisió o al cinema. Amb aquestes (des)virtuts citades Colombo fa creure a l’assassí que el cas està clarament perdut des del primer moment, transmet la sensació d’estar enfrontant-se a un crim perfecte. Però la insistència inacabable del detectiu és la que, en els minuts finals de l’episodi, farà que l’assassí caigui en un seguit d’accions que el conduiran a cometre l’error fatal, que Colombo espera.

Bé, és una mica més complex que tot això, però per entendre-ho millor recomano fer un cop d’ull a aquest fragment de video força explícit que vaig penjar fa temps i que a data d’avui ja ha rebut més de 10 mil visites. Dura gairebé 9 minuts, però creieu-me si us dic que valen la pena.

La idea d’aquest escrit no és altra que la de citar dos episodis de Colombo. Només dos de la meva llista d’episodis favorits, dels 69 de què consta la sèrie completa. Per als qui no hagin vist mai la sèrie, recomano veure’n qualsevol de les 7 primeres temporades (1971-1978). Els dos episodis triats són “Homicidi d’acord amb el llibre” (Murder by the book) del 1971 i “Ara ho veus, ara no ho veus” (Now you see him) del 1976.

“Homicidi d’acord amb el llibre” (1971)

Aquest va ser el primer episodi de la saga Colombo, posterior als dos episodis pilot filmats al 1968 i 1971 respectivament. S’ha de dir que cada episodi de Colombo era dirigit per un director diferent -en alguns casos el propi Peter Falk feia aquesta tasca- i curiosament aquest episodi va ser dirigit per un jove Steven Spielberg (25 anys) just abans de començar a dirigir dues perles del cine: “Duel” (1971) i “Jaws” (1975). En aquest primer episodi l’actor que interpretava l’assassí (múltiple) era Jack Cassidy, popular per les seves constants interpretacions d’assassí en diversos episodis.

Jack Cassidy. Murder by the book (1971)

Jack Cassidy. Murder by the book (1971)

Començament de Homicidi d’acord amb el llibre (1971)

Començament de Murder by the book (1971)

Steven Spielberg dirigint als 25 anys

Steven Spielberg dirigint als 25 anys

Jack Cassidy interpreta aquest cop el personatge de Ken Franklin, amic i soci de Jim Ferris. Ambdós formen un duet d’escriptors d’una exitosa saga de llibres de misteri policial. En realitat Ken Franklin no té cap habilitat com a escriptor, només aporta idees, i és en Jim Ferris qui realment escriu totes les novel·les, però això els fans no ho saben. Jim Ferris vol prendre una decisió que afectarà la societat que conformen, en detriment d’en Ken. Aquest últim no està disposat que això succeeixi. En Ken convencerà en Jim que gaudeixi d’un cap de setmana en una luxosa casa allunyada de la urbanització; allà l’assassinarà i farà creure als investigadors que en Jim ha estat segrestat i assassinat per una banda criminal. Després de tot això, és quan entra en escena en Colombo, el qual haurà de demostrar que l’assassí és realment en Ken. Adjunto a continuació el tràiler de l’episodi en anglès.

“Ara ho veus, ara no ho veus” (1976)

Ara ho veus, ara no ho veus” és el cinquè episodi de la cinquena temporada de Colombo. Aquest cop Jack Cassidy torna a interpretar el paper d’assassí, però serà l’última vegada que ho farà ja que l’actor morirà a finals d’any en incendiar-se l’apartament on vivia per culpa d’un cigarret mal apagat. Sí, va morir per culpa del tabac.

Aquest episodi brilla per la sofisticació de l’assassinat. L’assassí és el Gran Santini, un reconegut mag que fa estel·lars actuacions de màgia en un important restaurant.

El Gran Santini i Colombo a l'escenari

El Gran Santini i Colombo a l'escenari

Escena final de Now you see him (1976)

Escena final de Now you see him (1976)

El Great Santini durant el crim

El Great Santini durant el crim

El Gran Santini pretén assassinar el gerent del restaurant per evitar que aquest faci públic el seu passat nazi, la qual cosa suposaria el seu ingrés inmediat a la presó. L’assassinat d’aquest episodi és senzillament genial. Fins a cert punt sembla que frega la perfecció, encara que en diferents episodis sentirem dir d’en Colombo que “el crim perfecte no existeix“. M’he encarregat de localitzar i retallar el video d’aquesta escena que adjunto a continuació. I aquest cop ja no em cal insistir en què val la pena fer-hi una ullada.

Després d’aquest cúmul d’spoilers que he anat redactant en els últims paràgrafs només queda dir que Peter Falk (Colombo) va morir recentment a l’edat de 83 anys. Per a alguns és la mort d’un gran actor i per a altres l’adéu definitiu de Colombo a la petita pantalla, ja que Peter Falk ens ha fet gaudir d’aquesta fantàstica sèrie pràcticament fins als seus últims dies: ens ha parlat de la seva dona (que mai va aparèixer en pantalla), del seu gos anomenat “gos“, sempre amb la mateixa gavardina tacada, fumant un pur inacabable, conduint el seu atrotinat Peugeot 403 i repetint una vegada i una altra la seva mítica frase: “Disculpi, només una cosa més…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>