Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

Albert Nadal Garriga
Els macro homenatges a exrics

Avui volia aprofitar una petita estona del matí per dedicar-lo a escriure aquest post que tenia ganes de fer, ja que l’ocasió crec que mereixia una mica de dedicació i reflexió. M’explico. Aquesta setmana han passat massa coses al món -dictadors abatuts, rendició de terroristes i, com sempre, futbol, futbol i més futbol- però de tots els esdeveniments em centraré només en un que està passant, a l’ombra de tota la resta, a casa meva, en territori català. En aquesta ocasió intentaré fer-ho molt breument, ja que normalment primer dedico una estona a fer recerca per Internet, i després passo a escriure’n les observacions a les quals arribo. Seguint amb la tònica del que ja està essent habitual a casa nostra, faré una forta retallada a la part de recerca i així m’estalvio uns preuats minuts. I després que surti el que hagi de sortir… en fi, em falta temps.

Començaré per justificar el títol que diu “macro homenatges a exrics“. Aquest matí de dissabte 22 d’octubre s’està duent a terme, al palau blaugrana, el macro homenatge a l’extenista Andreu Gimeno. Per als qui no el coneguin, i també per als qui no han llegit la presentació oficial de l’homenatge publicada el 3 d’octubre a la web de la Federació Catalana de Tennis (organitzador), enganxaré, a continuació, el fragment de text que podem trobar a la web de TV3, cadena que emet en directe l’esdeveniment, on s’explica resumidament.

“Els millors tenistes espanyols, amb Rafa Nadal al capdavant, participaran en l’homenatge benèfic a Andreu Gimeno al Palau Blaugrana. La Federació Catalana ha volgut donar un cop de mà a l’extenista, guanyador del Roland Garros, organitzant un minitorneig que transmetran en directe TV3 i el canal Esport3.”

“Andreu Gimeno, nascut a Barcelona, de 74 anys, campió de Roland Garros al 1972 i finalista a l’Open d’Austràlia 1969, està passant un mal moment econòmic i és per això que la Federació Catalana de Tenis li ha organitzat un macro homenatge, per recollir diners, que es farà el 22 d’octubre, al Palau Blaugrana.”

Dels dos paràgrafs anteriors vull ressaltar la figura d’Andreu Gimeno, extenista català que va assolir a principis dels anys 70 el cim esportiu d’aquest esport d’èlit que ara coneixem gràcies a personatges com Rafael Nadal (el menacorí), Pete Sampras (el #1), Andre Agassi (el “pijo”), John McEnroe (l’esbojarrat) o Roger Federer (l’enemic). I també vull remarcar amb retolador fluorescent la part que diu “està passant un mal moment econòmic” seguida de “macro homenatge, per recollir diners“. Ull viu! la frase no té pèrdua.

Rafael Nadal durant el macro homenatge a l'ex-tennista Andreu Gimeno.

Rafael Nadal durant el macro homenatge a l'ex-tennista Andreu Gimeno.

Andreu Gimeno va guanyar merescudament dos tornejos de prestigi internacional com són el Roland Garros i l’Obert d’Austràlia a principis dels anys 70. El primer torneig premiat amb 2.000 punts i 1.200.000€ i el segon torneig premiat amb 2.000 punts i 1.511.443€. Premis força envejables si tenim en compte que només els cobra el vencedor.

El motiu d’aquest macro homenatge és donar un cop de mà a la ja fallida econòmica d’aquest exjugador de tenis que en aquests moments es troba en hores baixes. L’objectiu no és altre que treure’l del grup de 600.000 desafortunats ciutadans catalans que es troben en situació de desocupació o d’aquells que simplement han assolit ja l’estat de pobresa. Suposo que la Federació Catalana de Tennis també va tenir en compte aquesta informació al moment de prendre la desició de fer aquest homenatge. Potser a la premsa que llegeixen no hi figura cap menció a l’estat de crisi global en què es troba tothom.

TV3 va emetre’n l’anunci que anima als ciutadans catalans a anar al Palau Blaugrana i contribuir així a la causa. Això sí, per retre el corresponent homenatge cal pagar la quantitat de 10€ per l’entrada. A l’anunci hi apareix el jugador Rafael Nadal parlant amb un altre tenista. La conversa és la següent.

R. Nadal: Ferreti, què tal?

David Ferrer: Que passa Nadal? has parlat amb ell?

R. Nadal: Sí. Em va trucar i li vaig dir que sí de seguida. Clar.

David Ferrer: Era el millor. Si no hagués sigut per ell… Has parlat amb el Feli?

R. Nadal: Sí. També vindrà. I el Verdasco. Vindrà tothom.

És a dir, el tenista pobre ha trucat al tenista ric demanant ajuda. El tenista ric en lloc d’oferir-li un préstec o donació caritativa, truca a la resta de companys de professió (David Ferrer, Feliciano López, etc…) per demanar ajuda a tercers. I per fi, arriba a la frase que diu: “Vindrà tothom“. Què vol dir això de “Vindrà tothom“? Doncs és molt clar, els que vindran són els mateixos de sempre, és a dir, els espectadors i els fans que s’hi deixen els diners partit a partit per anar-los a veure jugar.

Vull creure que això no deu ser una pràctica habitual dintre d’aquest sector considerat elitista, però és irònic que fins i tot en temps de crisi ha de ser la classe mitjana-baixa la que tregui les castanyes del foc d’aquells qui en el seu moment van gaudir d’una envejable situació econòmica només a l’abast d’alguns privilegiats. És força curiosa la part de l’anunci en que David Ferrer diu “Si no hagués sigut per ell…“. David Ferrer no acaba la frase. Per què no l’acaba? Si no hagués sigut per Andreu Gimeno què hagués passat? Que els tenistes no seríeu tan hipòcrites, potser?

Homenatge a l'ex-tennista Andreu Gimeno.

Homenatge a l'ex-tennista Andreu Gimeno.

En fi. Ara veiem a Rafael Nadal fent anuncis d’Armani i demanant als seus seguidors que colaborin a recaudar fons per ajudar a un exric. D’aquí a seixanta anys esperem que segueixi gaudint d’una bona salut econòmica, pel nostre bé, clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>