Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

DSC00181
Dins del Palau Güell                     

* Nota: La data de publicació d’aquesta blocada no es correspon amb la data en que va ser editada (18-12-2011)

Escric aquest darrer post amb força endarreriment respecte a la freqüència amb què ho he estat fent anteriorment. Com sempre l’acumulació de feina m’ha impedit fer-ho amb la normalitat que a mi m’agradaria. Avui aprofito que fan la Marató de TV3 i que d’aquí uns minuts es juga el partit del Barça contra el Santos Futebol Clube en motiu de la final de la copa del mundial de Clubs, anomenada també Toyota Cup des de 1980. Així doncs, avui serà un matí de diumenge força atípic. Matí solidari amb la vista posada al televisor i la ment a l’ordinador.

En aquesta ocasió, la intenció del post és parlar de dos llocs turístics catalans molt interessants que he tingut oportunitat de visitar aquests primers dies festius de desembre: d’una banda el Palau Güell i, de l’altra la ruta del Sender del Castanyer de les Nou Branques al Parc Natural del Montseny. El primer, ubicat al municipi de Barcelona i el segon, als afores del municipi de Viladrau, a la província de Girona. Per falta de temps, la llargada de l’article i la gran quantitat de fotos, dedicaré una blocada exclusiva al Parc Natural del Montseny en una altra ocasió. Espero així facilitar la lectura del bloc i fer les blocades menys feixugues al lector.

El Palau Güell

El Palau Güell és un edifici situat al principi del carrer Nou de la Rambla, pràcticament a tocar del passeig de la Rambla i perpendicular a aquest. Es tracta d’un carrer força estret proper al port de Barcelona, per tant, a diferència de l’edifici de la Pedrera o la casa Batlló del passeig de Gràcia, no podràs quedar eclipsat per la imponent façana d’aquest edifici modernista a no ser que decideixis treure la mirada de la teva cartera o bossa, cosa poc recomanable des del meu punt de vista.

El Palau Güell s’ha reobert al públic des de principis de 2011 i personalment crec que és una visita obligada si t’agrada l’obra de Gaudí. El preu de l’entrada és de 10€ sense aplicar possibles descomptes. El palau consta de cinc plantes i va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí durant el periode de 1885 fins al 1900 sota l’encàrrec del que seria el seu propietari i mecenes de l’artista, l’empresari industrial Eusebi Güell i Bacigalupi (Comte de Güell). L’edifici és d’estil modernista català en el qual s’empra majoritàriament ferro forjat, fusta i pedra com a materials de construccio i decoració.

Un cop a dins es proporciona un dispositiu d’audioguia a cada visitant, de manera que a cada parada del recorregut s’expliquen tots els detalls de les diferents sales. No explicaré ara cada racó del palau, ja que no és la meva intenció i recomano enormement que, qui ho vulgui, faci l’esforç d’anar-lo a visitar, ja que realment val molt la pena. El que sí que vull fer és una breu descripció de les genialitats del mestre Gaudí que amaga aquest fantàstic palau perdut en ple centre de Barcelona. Destacaré quatre característiques que em van deixar bocabadat.

El saló (nucli central de l’edifici)

El saló és el nucli central de l’edifici i en el fons vindria a ser una mena de pati central com els que disposen les comunitats de veïns dels antics blocs de pisos. En el cas de la família Güell aquest pati no s’emprava per estendre la roba ni per tirar les sobres del dinar. El saló interior contempla una àrea quadrada amb una alçada de tres plantes on es poden observar desde quadres religiosos de l’època fins a un orgue instal·lat a la part més alta de l’edifici. Si mirem el sostre des del centre del saló observarem una curiosa cúpula elegantment perforada per on passa discretament la llum de l’exterior. Una altra genialitat de Gaudí.

La cavallerissa

A la cavallerissa es guardaven els cavalls, la palla, la llenya i el carbó. Es caracteritza per un paisatge de columnes fungiformes, cosa que era totalment innovadora en aquella època. Un detall a destacar és la rampa de baixada en forma de tirabuixó, pensada per a que els visitants poguessin accedir-hi muntats en els seus cavalls.

Pedra i fusta

La construcció de l’edifici està fonamentada en pedra, fusta i ferro forjat, principalment de ferro i fusta com a elements decoratius. Tots els objectes del palau foren meticulosament dissenyats i supervisats per Antoni Gaudí, des d’elements tan elementals com una petita llar de foc fins a bancs amb entramats fets a partir d’una única peça de fusta que foren meticulosament treballats a mà. Un dels elements més sorprenents són les parets de fusta i vidre que divideixen les sales d’estar, així com els impactants i ostentosos sostres fets de fusta i ferro forjat amb una sobrerecàrrega decorativa que sobrepassa els limits amb que Antoni Gaudí ens té acostumants. Com a nota curiosa cal dir que l’esposa d’Eusebi Güell no veia amb gaires bons ulls aquell excés decoratiu, tot i la confiança cega que el comte tenia amb Gaudí.

Les xemeneixes

Les xemeneixes del palau Güell són l’element més característic d’aquest edifici centenari i possiblement un dels símbols més reconeguts d’Antoni Gaudí juntament amb d’altres com el drac del parc Güell, les torres de la Sagrada Família o la façana de la Pedrera. Les xemeneixes no només foren construides per exercir la seva funcionalitat natural, sinó també com a elements purament decoratius. Amb això, Gaudí inicià una forma de dissenyar les xemeneies que aniria desenvolupant al llarg de les següents obres, fins arribar a assolir resultats espectaculars, com és el cas de la Casa Milà.

Crec que la visita a aquest palau, en ple centre de Barcelona, és de visita obligada. Sobretot si t’agrada, en general, l’obra i estil modernista català d’Antoni Gaudí. El palau t’espera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>