Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

Albert Nadal Garriga
Un any sense Instagram: panoràmiques de 360º

No és que no m’agradi l’aplicació mòbil Instagram (Fast beautiful photo sharing). De fet, té la seva gràcia, però només això, gràcia. També cal dir-ho tot, a part de gràcia també te més de 30 milions d’usuaris registrats i centenars de milions de fotografies compartides per aquests usuaris. Exceptuant aquests números estratosfèrics, queda com a resultat una mena de Fotolog (xarxa social creada al 2002) amb filtres típics de les ja desaparegudes càmeres lomogràfiques que es varen posar de moda durant els anys 90 quan encara s’empraven els carrets de negatius.

Aquells que em coneixen bé saben que sóc un usuari intensiu en això de fer fotografies (sobretot amb el mòbil) en qualsevol moment, lloc i situació. D’adolescent ja utilitzava una càmera compacta amb flash que em van regalar. Ben entrats els 18 anys vaig aconseguir una nova compacta amb flash i corrector d’ulls vermells i, anys més tard, feia les fotos amb una senzilla càmera digital de pocs megapíxels. Actualment faig fotos a tort i a dret amb un dispositiu mòbil iPhone.

Després de 20 anys puc tornar a mirar amb orgull i nostàlgia aquelles primeres fotos que vaig fer quan era un marrec. De moltes d’aquelles fotos no en conservo els negatius, i és segurament per això que per mi tenen un valor afegit que les fa úniques. Aleshores no hi havia eines digitals com el Photoshop, Corel Photo Paint, Paint Shop Pro, Painter i, per sort, tampoc existia l’Instagram. Dic per sort, perquè quan ara miro aquelles fotos puc assegurar que no hi ha trampa ni cartró. M’explico. En aquelles antigues fotos el cel és de color blau, l’herba de color verd i la neu de color blanc, igual que a la vida real. D’aquí a 20 anys voldria seguir veient les fotos de la meva família, dels meus viatges i de les meves aventures tal i com les veien els meus ulls aleshores. És per això que no sóc partidari de l’Instagram, principalment per això.

Tanmateix, les noves tecnologies mòbils ens han permès fer, a dia d’avui, coses útils de veritat en això de la fotografia. Antigament moltes d’aquestes coses no eren possibles o fàcilment possibles. Per exemple, la possibilitat de fer fotografies panoràmiques del nostre entorn en cosa de segons mitjançant un smartphone i el software adequat instal·lat. Ja fa un any que empro l’aplicació per iPhone Dermandar que permet fer això. Recomano enormement aquesta aplicació com a eina complementària a la nostra càmera de fotos habitual, en cap cas com a substitut. Així, en determinades situacions podràs materialitzar el teu voltant fent un gir de 360º subjectant correctament el teu dispositiu. A continuació mostro un recull de panoràmiques que he fet durant els darrers 12 mesos. Espero que us agradin.


Primera panoràmica emprant Dermandar per iPhone

Carcassonne (França)

Carcassonne (França)

Castell de Carcassonne (França)

Cercavila de gegants de la Seu d’Urgell

Cercavila de gegants de la Seu d’Urgell

Carreró de les bruixes de Cervera

Camps de blat de la Segarra

Muralla i casc antic de Cervera

Mirador de la ruta de les fonts (Andorra, Escaldes-Engordany)

Ruta de les fonts (Andorra, Escaldes-Engordany)

Ruta de les fonts (Andorra, Escaldes-Engordany)

Girona

Catedral de Girona

Ermita de Santa Anna (Parc natural de Montserrat)

Muntanyes del parc natural de Montserrat

Sant Jeroni, el cim més alt de la muntanya de Montserrat

Mirador de Sant Jeroni, muntanya de Montserrat

Mirador del Poble Sec (Barcelona)

Concert de Bruce Springsteen (Barcelona)

Concert de Bruce Springsteen (Barcelona)

Concert de Bruce Springsteen (Barcelona)

Concert de Bruce Springsteen (Barcelona)

Ruta de les colònies (Puig-reig)

Vistes de la torre del castell de Cardona

Teatre de la Biblioteca de Catalunya (Barcelona)

Oficines de Wayra a Torre Telefónica (Barcelona)

Plaça de Catalunya (Barcelona)

Sala principal del Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona)

BdeGust – Font del Balç (Gironella)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>