Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

Albert Nadal Garriga
Petit homenatge a Liero i Super Mega Worm

Segurament recordaràs un exitós videojoc de finals dels anys 90 anomenat Worms. Es tractava d’un videojoc en què els protagonistes eren ni més ni menys que un grup de cucs de terra, armats fins a les dents, que havien d’abatre un altre grup de cucs també armat fins a les dents. Les partides es duien a terme per torns, de manera que a cada torn li corresponia a un dels dos grups efectuar el següent atac contra l’altre equip. Cada cuc disposava d’un autèntic arsenal amb una varietat destructiva tal que podia arribar a posar en perill la vida dels altres cucs del propi equip. Van anar sortint diferents versions de la saga Worms, ja que va ser un rotund èxit comercial. Jo vaig gaudir plenament d’aquesta saga amb la variant Worms Armageddon, que disposava d’armes tan peculiars com l’ovella saltadora, l’ovella voladora, la granada sacra, el Kamikaze, l’àvia explosiva, la Banana split, etc…

Liero v1.33 (1998)

Doncs bé, al mateix any que apareixia el Worms Armageddon (1998) també veia la llum un altre videojoc de cucs de terra anomenat Liero, per a la plataforma MS-DOS. Liero va ser creat per un desenvolupador independent anomenat Joosa Riekkinen, el qual va decidir publicar i distribuir el joc a través d’internet sense cap mena de finalitat comercial. Poca cosa se’n sap del seu autor, i la veritat és que Liero, molt lluny de tenir l’èxit de Worms, va anar incrementant una llarga llista de fans durant els següents 10 anys, amb innumerables comunitats de jugadors i fans incondicionals arreu del món. Després de molts anys d’inactivitat, diferents aficionats i developers desinteressats van desenvolupar diferents clons posteriors com Liero Xtreme (el més popular), OpenLiero, Gusanos, etc… Deu anys després, cap allà al 2009, va aparèixer una nova actualització de Liero. En aquests moments disposem de la versió 1.35b2 que bàsicament consisteix en un combinat entre el Liero 1.33 de 1998 i l’OpenLiero de 2009.

Liero és un videojoc molt similar a Worms, però amb una notable mancança gràfica i d’efectes especials en comparació amb aquest. Tot i així, l’humil Liero gaudeix de dues grans virtuts: les partides no es juguen per torns sinó que es fan en temps real, i la continua presència de sang i acció a dojo. En fi, sprites pixelats i bales del tamany d’un píxel desplaçant-se sense parar per la pantalla del PC. Una joia sense polir… però una joia!

Les partides al Liero poden ser d’un sol jugador o de dos jugadors. En el primer cas es juga contra un cuc controlat per l’ordinador i en el segon, contra un amic en el mateix ordinador. Les partides contra l’ordinador són una pèrdua de temps, ja que la IA (Intel·ligència Artificial) és nefasta. Però les partides contra un altre oponent són d’allò més engrescadores. No puc oblidar les innumerables partides nocturnes que fèiem amb els companys de pis durant l’etapa universitària, un vici en majúscules. Abans de començar una partida, cada jugador pot escollir lliurement fins a 5 armes de l’ampli ventall d’armes que ofereix el joc. Acte seguit la pantalla es divideix verticalment en dues parts simètriques en la qual el corresponent jugador pot veure i controlar el seu cuc de terra. El més important de tot és que, a diferència del Worms, les partides es juguen completament sota terra i per tant no només cal apuntar i disparar sinó que cal excavar galeries subterrànies per anar-se apropant a l’enemic i matar-lo.

Super Mega Worm v1.76 (2010-2012)

Super Mega Worm és un joc per iPhone/iPod/iPad d’allò més curiós, ja que fa gala d’un disseny gràfic retrògrad molt similar al de finals dels anys 80 i principis dels 90 (Maniac Mansion, Double Dragon, Out Run, etc…). Això sorprèn molt quan s’és conscient que el videojoc corre sobre uns moderns dispositius amb pantalles tàctils d’última generació i acceleració gràfica emprant el hardware (GPU) integrat. Òbviament no es tracta d’una possible falta d’ambició dels seus desenvolupadors (Deceased Pixel) sinó que això està fet totalment a posta, fet que cada cop s’està posant més de moda en el sector del videojoc per a smartphones. El disseny retro torna a agradar, i molt, sobretot als usuaris que de joves consumiren hores i hores d’oci davant d’ordinadors amb pantalles CGA, EGA, Hercules i derivats de l’època. D’això n’hem pres nota els que dissenyem i desenvolupem software per a dispositius mòbils.

Super Mega Worm garanteix entretingudes llargues estones d’acció, violència i destrucció. El protagonista del joc és un súper cuc anomenat Wojira amb un tamany, força i poders destructius fora del normal. L’objectiu no és altre que alimentar-se i destruir l’espècie humana viatjant per sota del terra i sortint a l’exterior tot realitzant violents salts i esclafant tot ésser o vehicle que aparegui pel camí.

Els usuaris més observadors notaran que Súper Mega Worm és un clar homenatge, en clau d’humor, de la popular saga japonesa del monstre Godzilla. Això és fàcilment detectable per la pròpia temàtica del joc, així com pel nom i poders dels dos cucs disponibles per jugar: Wojira i Mecha Wojira. El nom de Godzilla apareix de la unió de dues paraules: gorira (goril·la en japonès) i kujira (balena en japonés) donant pas al nom original Gojira. Si enlloc de combinar-ho amb goril·la es combina amb worm (cuc en anglès) el resultat és Wojira. Wojira i Godzilla són monstres amb poders similars, dels quals destaca l’enorme resistència a atacs i l’habilitat de disparar destructives boles de foc per la boca.


La saga oriental de les pel·lícules de Godzilla és força llarga, entre les quals aquest violent personatge s’enfronta contra tota mena de monstres en combats èpics similars al de l’estil dels coneguts Power Rangers. Així doncs, en l’extensa filmografia podem trobar títols com “King Kong vs. Godzilla“, “Mothra vs. Godzilla“, “Godzilla vs. Megalon” o “Godzilla vs. Mothra“. Però un dels combats més sonats de la saga Godzilla és “Godzilla vs. Mechagodzilla”. Mechagodzilla és la versió robotitzada de Godzilla. Els desenvolupadors de Super Mega Worm van aprofitar aquest personatge per crear el segon cuc del videojoc: Mecha Wojira.

Mecha Wojira comparteix les mateixes habilitats destructives que en Mechagodzilla. Un cos totalment robòtic capaç de disparar coets explosius, volar fins a l’espai, llançar boles congeladores i rajos destructius per la boca. Recomano enormement veure els següents videos per fer-se’n una idea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>