Albert Nadal Garriga Observacions d'un Lleidatà Cerverí. Enginyer informàtic. Emprenedor idealista. Catalanista enfeinat.

header_plantar_pi
Tutorial: Anem a plantar un pi al bosc

De tots és sabut que els catalans tenim una inconscient obsessió per emprar expressions o simbologies escatològiques que en altres cultures i regions del món podrien provocar des d’un petit conflicte familiar fins a pena de presó. Per posar un cas que ratlla el tabú, no cal anar més enllà que vendre les nostrades figuretes de persones defecant en plena festivitat cristiana. El nostre groller, però alhora refinat, sentit de l’humor sorgeix del rebuig d’aquests tabús; i aquesta és una de les petites coses que fan de la cultura catalana una cultura moderna.

D’aquesta manera, un nouvingut a Catalunya no s’ha de sorprendre si, sense solta ni volta, sent frases com “anar a fer un riu“, “anar a regar les flors“, “anar a canviar l’aigua de les olives“, “anar a canviar l’aigua al canari“, “ensenyar la punta del llapis“, “anar a treure la llenya al pati“, “anar a fer de ventre“, “anar a fotre un braç de gitano” o la clàssica “anar a fotre una cagarada“. Cada casa o família té la seva pròpia frase.

Una de les expressions més populars és la que diu “anar a plantar un pi“, que en castellà seria “ir a plantar un pino” i en el meu anglès seria alguna cosa com “go to plant a pine tree“. I és en aquest punt en que, un cop feta la graciosa introducció i resolts molts dubtes, vull deixar la part escatològica i centrar-me en el sentit literal de l’expressió: plantar un pi al bosc. Obviament hi ha moltes maneres de plantar un pi, de la mateixa manera que hi ha moltes maneres de fer una truita. Aquí n’explicaré una de molt pràctica i ràpida que utilitzem a casa nostra.

Primer de tot cal disposar d’un planter de pins, ja sigui plantant-hi pinyons manualment o directament comprar-lo amb els pinyons ja plantats, germinats i amb un tamany suficientment gran com per poder-los transplantar. Aquesta última és l’opció més ràpida i còmoda, i és la que aquí explico.

El següent pas serà fer un forat al terra amb l’ajuda d’una petita aixada. El forat no cal que sigui gaire ample, d’aquesta manera 15 centímetres de diàmetre poden sér més que suficients. La fondaria del forat tampoc ha de sér gaire gran, uns 20 centímetres són suficients.

El següent pas serà regar el forat amb una mica d’aigua amb l’ajuda d’una petita regadora. A continuació cal treure un pi del planter, amb molta cura, i el posarem a dins del forat. Cal vigilar de no trencar les arrels del pi, és per això que és recomanable emprar una cullera o una petita palanca plana de metall per ajudar a treure el pi del planter. Recordes els calçadors que servien per ajudar a posar-nos les sabates? doncs l’operació que cal fer és molt semblant.

Un cop situem el nostre pi dins del forat no podem permetre que aquest quedi en suspensió, per evitar això omplirem la resta de l’espai vuit del forat amb terra per plantar. L’arrel del pi ha d’intentar estar el mínim de doblegada possible, en aquest sentit caldrà posar-hi una mica d’habilitat de la nostra part. Finalment aplanarem una mica la terra que hi hem posat, evitant així que quedi gaire esponjosa. Si fa falta posar-hi més terra se n’hi posa més.

Per experiència recomanem protegir el pi que acabem de plantar amb alguna mena de coberta protectora. Poca broma amb els porcs senglars o els ramats d’ovelles, si no protegeixes bé la teva fràgil plantació pots acabar engegant a cagar el pagés… és a dir, despatxar-lo de mala manera. Una bona manera de protegir la petita plantació és reutilitzar ampolles de plàstic de litre i mig buides. Només cal tallar la base de l’ampolla amb unes estisores. Posarem l’ampolla a sobre del pi amb cura, i amb l’aixada cobrirem els voltants de l’ampolla amb la terra que ha sobrat per fer el forat.

Un cop tinguem el pi plantat i protegit el regarem introduïnt aigua pel forat de l’ampolla amb la regadora. A mesura que el pi es vagi fent gran ja podrem treure l’ampolla de plàstic i buscarem maneres alternatives de protegir-lo. Amb una mica de temps i paciència el nostre pi creixerà, es farà gran i robust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>